RESUL SÜNDÜK admin


711-YENİLİK DESTEK PROGRAMI YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ ÇAĞRISI

711-YENİLİK DESTEK PROGRAMI YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ ÇAĞRISI


1) Kimler Yararlanabilir?

Teknoloji Sağlayıcı Kurum(lar)/Kuruluş(lar) KOBİ ölçeğinde sermaye şirketleri ve üniversite araştırma laboratuvarları/merkezleri ya da kamu araştırma merkezleri/enstitüleri olacaktır. Müşteri Kuruluş KOBİ ya da Büyük ölçekli sermaye şirketi olabilir

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlar, Müşteri Kuruluş ve Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş olarak aynı projedeyer almaz.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

1711-YZE-2023 kodlu Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı yapay zekâ teknolojilerinin müşteri kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamayı ve TürkiyeYapay Zekâ Ekosistemini harekete geçirmeyi amaçlamaktadır.

Bu program kapsamında ilk aşamada dört öncelikli alan desteklenecektir. Bu öncelikli alanlar

  1. Akıllı Üretim Sistemleri,
  2. Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,
  3. Finans Teknolojileri,
  4. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik olarak belirlenmiştir.

Proje Bütçesi Üst Sınırı: Başvurulan projelerin bütçesi Genel Gider, Proje Teşvik İkramiyesi ve Kurum Hissesi hariç en fazla 5.000.000 TL (beş milyon Türk Lirası) olacaktır.

Proje Süresi Üst Sınırı: Proje süresi toplamda en fazla 24 ay olacaktır. Destek süresi tamamlanan projelerin ticarileşme aşamaları da proje sözleşmesinde açıklanacak süreç çerçevesinde izlenecektir.

Desteklenen ve Desteklenmeyen Gider Kalemleri: Teknoloji Sağlayıcı Kurum/Kuruluşların aşağıdaki giderleri desteklenir:

Sermaye şirketleri

  1. Personel giderleri.
  2. Seyahat giderleri.
  3. Danışmanlık giderleri
  4. Hizmet alımı giderleri
  5. Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri.
  6. Malzeme ve sarf giderleri
  7. Genel Gider Desteği (%20) Bu destek yalnızca Mikro KOBİ Ölçeğindeki kuruluşlara verilecektir

 

Üniversite/Araştırma Merkezleri

 

  1. Personel giderleri.
  2. Bursiyer giderleri
  3. Seyahat giderleri.
  4. Danışmanlık giderleri
  5.  Hizmet alımı giderleri
  6. Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri.
  7. Malzeme ve sarf giderleri
  8. Kurum Hissesi (Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi’nin 95 inci maddesinin onbir, oniki ve onüçüncü fıkralarına göre tespitedilen oranda)

 

Destek Oranı:

  1. Çağrı kapsamında desteklenen projeler dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına uygulanacak destek oranları ile desteklenir.
  2. Müşteri Kuruluş büyük ölçekli kuruluş ise; izleme aşamasında dönem raporunda Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar) tarafından beyan edilen giderin %20’sini Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a öder. TÜBİTAK giderleri değerlendirir ve belirleyeceği “kabul edilen harcama tutarının” %60’ını Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a hibe destek olarak verir. Kalan kısmı Teknoloji Sağlayıcı Kuruluşun(ların) kendisi karşılamış olur.
  3. Müşteri Kuruluş KOBİ ise; izleme aşamasında dönem raporunda Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar) tarafından beyan edilen giderin %10’unu Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a öder. TÜBİTAK giderleri değerlendirir ve belirleyeceği “kabul edilen harcama tutarının” %70’iniTeknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a hibe destek olarak verir. Kalan kısmı Teknoloji Sağlayıcı Kuruluşun(ların) kendisi karşılamış olur. Müşteri Kuruluş izleme aşamasında dönem raporunda personel giderini (Bakınız Madde10.2)
  4. TÜBİTAK’a sunabilir. TÜBİTAK gideri değerlendirir ve belirleyeceği “kabul edilen harcama tutarının” %60’ını Müşteri Kuruluşa hibe destek olarak verir. Kalan kısmı Müşteri Kuruluş kendisi karşılamış olur.
  5. Destek oranı, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastanesi, kamu araştırma merkez ve enstitüleri için %100’dür.  TÜBİTAK  dönemlerde beyan  edilen  harcamaları  değerlendirir  ve  “kabul edilen harcama tutarını” belirler. Müşteri kuruluş, büyük ölçekli kuruluş ise bu tutarının %20’sini; Müşteri Kuruluş KOBİ ise bu tutarın %10’unu karşılar. Geri kalan kısmını TÜBİTAK hibe destek olarak verir.

 

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

Çağrının açılış tarihi                            :1 Mayıs 2023

Kuruluş Bazlı Ön Kayıt son tarihi         :29 Temmuz 2023, saat: 17:30

Proje Başvurularının PRODiS üzerinden alınmaya başlanması           :1 Mayıs 2023

Çağrı kapanış tarihi                             :31 Temmuz 2023, saat 23:59

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.