Tarih: 31.03.2023 10:12

RAMAZANDA BESLENME ALTIN TÜYOLAR

Facebook Twitter Linked-in

Ramazan ayında beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Diyetisyen Betül Akçakaya, iftar ve sahur da sağlığımızı korumak amacıyla yeterli ve dengeli beslenmemiz oldukça önemlidir” dedi.

 

İLK OLARAK MUTLAKA SAHURA KALKMALISINIZ

Sahura kalkmadan oruç tutmak kan şekerimizin daha erken düşmesine ve daha erken acıkmalara neden olur. Sonuç olarak maalesef beraberinde vücudun metabolizma hızını düşürerek kilo vermenize olumsuz etki eder. Bu nedenle sahura mutlaka kalkalım. Tam bir kahvaltı gibi öğün yapmak istemezseniz bunun yerine 1 adet yumurta yiyip yatmak olabilir ya da 1 bardak süt +  bisküvi ve ya meyve + yoğurt şeklinde yapmanız da zayıflama sürecine olumlu etki eder.

 

SAHURDA YUMURTA TÜKET

Zayıflamak istiyorsanız mutlaka yumurta tüketin. Yumurta A vitamini, demir, fosfor magnezyum ve E vitamini içerir. Kas ve kemik gelişimini sağlayan yumurtayı tüketerek hem yağ yakımını sağlarsınız hem de tokluk özelliği ile daha rahat orucunuzu tutmanızı sağlayacaktır. Kişiye göre değişmekle beraber 1-2 adet yumurta soframızın baş tacı olmalıdır. Bunlara ek olarak peynir, ceviz ve salatalar eklenebilir. Ne kadar renkli tabak olursa o kadar güzel kilo vermenizi destekleyecek antioksidanları almış olursunuz.

 

 İFTARDA 5-15 KURALI UYGULA!

İftar saatine doğru düşen kan şekerimizle beraber açlık artık en üst noktada oluyor ve bazen gözümüz hiçbir şeyi görmeden Sofraya oturmamızla kalkmamız bir oluyor. Yavaş yavaş tüketmek bol çiğnemek birinci kural. Eğer kilo vermek istiyorsak hurma ya da su ile orucumuzu açmalıyız. Ve sonrasında çorbada 5-15 kuralı uygulamayız. Peki, nedir bu 5-15 kuralı?  Çorbadan sonra 5 ya da 15 dk. bir ara vermek demektir. Örneğin namaz kılınıp tekrar devam edilebilir ya da camı açıp bir nefes almak için ara verilebilir. Burada amaç bu süre içerisinde beyne giden tokluk sinyali ile daha az kalori alımını sağlamaktır. Unutma kalkıp balkonda bir nefes alıp dönmek gibi bu basit tüyo bile zayıflamanı sağlayacaktır.

 

 

 

İFTARDA BOL YAĞLI BESİNLER 

Yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden kaçının. Fırın, ızgara, şiş gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini seçerek yağ alımızı azaltın. Baharatlar kilo vermenizi destekleyeceği için yemeklerde mutlaka kullanınız. Özellikle kimyon, zerdeçal, zencefil gibi baharatlar kilo vermenizi destekleyecek içeriğe sahiptir. Bu ilave olarak soframızda mutlaka salata olsun. Salata lif alımınızı ve kilo vermemizi sağlayacaktır. 

 

HAREKET BEREKETTİR

Kilo vermek isteyenler iftar sonrası yürüyüş ya da egzersiz yapmaları oldukça önemlidir.  Özellikle hareketsiz kalmak iftarda alınan kalorinin depolanmasına ve buna ek olarak yemek üstüne uyumak mide yanmasına, mide ekşimesi semptomları gibi ve boğazda yanmasına neden olabilir. Kısacası iftar sonrası uyumadan yemekten sonra gidip güzel bir egzersiz yapman bedenine iyi gelecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=fbYrMdn3Hyi0caRejTjzseDQOCgT9wF5nMcdT4_yxLI