Engellilere yönelik sağlanan ÖTV muafiyetiyle alınan araçların kullanım şartları, yapılan yeni düzenlemelerle yeniden belirlendi. Bu düzenlemeler kapsamında engelli araçlarıyla ilgili çeşitli kurallar getirildi.
ÖTV Muafiyetli Araç Kullanım Şartları
Engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle satın almış oldukları araçlarda, aracın bizzat engelli şahıs tarafından kullanılması gerektiği kaydı tescil edilecek. Aynı zamanda vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınacak taahhütnamelere, bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri de kaydedilecek.
Bildirim ve ÖTV Tahsilatı
Eğer araç, sadece engelli birey tarafından kullanılmasını gerektiren şerh işlenmişse ve bu kurala uyulmadığı, yani araçta istisna sahibi engelli bulunmadığı tespit edilirse, tespitin yapıldığı yer defterdarlıklarına bu bildirim yapılacak ve bu durumda ÖTV indirimi tahsil edilecek.
Üçüncü Kişilerin Kullanımı Yasak
Engelli bir birey araçta bulunduğunda dahi, engelli olmayan kişiler tarafından bu aracın kullanılması, resmi kurumlar tarafından belgelendirilmediği sürece yasaklandı.
Kimler Aracı Kullanabilecek?
Aracı kullanabilecek kişiler arasında, engelli araç sahibinin eşi, aynı il sınırlarında yaşayan birinci derece akrabaları, kardeşleri, vasisi ya da noter onaylı iş sözleşmesi ile istihdam edilmiş bir sürücü bulunuyor. Ancak tescil kayıtlarına en fazla iki kişinin ismi işlenebilecek.
Gazi ve Şehit Ailelerine Uyarı
ÖTV indirimi ile araç satın almış olan şehit aileleri ve gazilere, trafik kontrollerinde dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı. Araç ruhsat sahibinin dışında biri tarafından aracın kullanıldığı tespit edildiğinde, polis veya jandarma tarafından devlete bu durum bildirilecek ve ÖTV indirimi kapsamında tahakkuk eden ücret geri alınacak.
Gazi İsmail Kumartaşlı Dernek Başkanı,
Afyon Şehit Gazi Derneği