Dijital Mahremiyet Seferberliğinde İkinci Adım
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı'nın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesi hakkında toplantı yapıldı.
“Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesinin uygulama aşamasında sahada aktif olarak görev yapan Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özbey, Rehberlik ve Araştırma Merkezin (RAM) Müdürü Yılmaz Ülger, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdür Yrd. Veysi Demir, AKÜ Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Saltürk, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürü Serap Yılmaz toplantıda hazır bulundu.
İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Millî Eğitim Bakanlığı “Aile Okulu” projesi kapsamında konuyla ilgili eğitimlerin de tamamlandığını belirterek 37 bin yetişkinin bilgilendirildiğini vurguladı.
Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı iş birliği ile toplam 900 okul müdürü ve 300 rehber öğretmen/psikolojik danışmanın katıldığı “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu bilgilendirme toplantıları yapıldı. Yapılan bilgilendirme toplantılarında konuyla ilgili olarak yasal prosedürün nasıl işletilmesi gerektiği ve süreçlerin hukuki altyapısı hakkında eğitimleri şahsen gerçekleştiren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özbey toplantıda eğitimlerin rehber öğretmenlerin süreçleri anlaması ve hatalarını görmesi noktasında çok faydalı olduğunun fark edildiğini belirtti.
“Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesinin temelini oluşturan bu çalışmalar akabinde Afyonkarahisar’da görevli tüm öğretmenlere “Kişisel sınırlar, iyi-kötü dokunuş, 'hayır' diyebilme becerisi, çocuk ihmal ve istismarından korunma yolları, ailede mahremiyet ve dijital mahremiyet” başlıklarında eğitimler Afyonkarahisar RAM müdürlüğü tarafından verildi.
Projenin devamında ise rehber öğretmenleri veya Ram tarafından görevlendirilen uzmanlar her kademeden öğrenciye, sınıf sınıf gezerek eğitimleri gerçekleştirmesi, sonrasında da velilere aynı eğitimlerin verilmesi planlanıyor.
“Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesinin cinsel kimlik, müstehcenlik, akran zorbalığı, mahremiyet gibi kavramların insanların hayatında yer alması konusunda önemli bir noktada olduğunu belirten Vali Yiğitbaşı yapılan çalışmanın sürekliliğine de vurgu yaparak şunları söyledi:
“Daha önce de belirttiğim gibi günümüzde mahremiyet dijital yollarla çok kolay ihlal edilebilen bir alan. Çocuklarımıza, gençlerimize mahremiyet kavramını, sonrasında ise dijital mahremiyeti iyi anlatmamız çok önemli. Mahremiyet ihlalinin hem psikolojik hem hukuki sonuçlarının doğacağını sadece gençler değil yetişkinler de idrak etmeli. Bu noktada planlanan ve gerçekleştirilen eğitimlerin oldukça yararlı olacağına inancım tam. Bir kişinin videosunu, fotoğrafını çekip yayınlamak ve bunun yayılmayacağını düşünmek; ya da çocuğun eline tutuşturulan dijital üründe neyle karşılaşacağını öngörememek sonrasında tahmin edilemez hasarlara yol açabiliyor. Biz valilik olarak okullarda telefon kullanılmasını kısıtlayacak sıkı tedbirler aldık. Uygulamaya da başladık. Eğitimlerimiz öğrencilerimizle devam ediyor, sonrasında velilerimizin, ardından da tüm kamu personelimizin eğitimleri almasını sağlayacağız. Elimizdeki verilerle de süreci takip edecek, konuyla ilgili almamız gereken ne tedbir varsa alacak, elimizden geldiğince çocuklarımızı ve tabi geleceğimizi korumaya çalışacağız.”
Vali Yiğitbaşı, toplantıda projenin tamamlayıcı unsuru olarak tanımlayıcı, süreçleri anlatan ve bilgilendirme amacı taşıyan broşürlerin ilgili kurumlar iş birliğinde tasarlanması, ailelerin eğitimlere katılmasını teşvik edici içerikler hazırlanması ile ilgili olarak talimat verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.