Afyonkarahisar Hakem Camiasından Sert Açıklama: "Hakemlere Haksız Suçlama!"

Son dönemde hakem kararlarına yönelik yapılan haksız eleştirilere Afyonkarahisar Hakem Camiası sessiz kalmadı.

Spor 4.06.2024 14:55:00 0
Afyonkarahisar Hakem Camiasından Sert Açıklama:

Kripto para yasası TBMM’de kabul edildi

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girdi.

İçişleri Bakanlığı'ndan Yabancı Uyrukluların Evlilik İşlemleri ve Sahte Görevlilere Karşı Uyarı

İçişleri Bakanlığı, yabancı uyrukluların Türkiye'deki evlilik işlemlerine ilişkin yasal düzenlemeler ve sahte görevlilere karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

'Merkez'in toplam rezervlerinde tarihi rekor!

Bankanın toplam rezervleri, 21 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 321 milyon dolar arttı. 

Özgür Özel: "Asgari Ücrete Zam Yapmamak Vicdansızlıktır"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek, asgari ücrete zam yapılmamasının vicdansızlık ve insafsızlık olduğunu belirtti

Destine ve Çiğiltepe yurtlarında mezuniyet coşkusu

Afyonkarahisar'da bulunan Destine Hatun Kız Öğrenci Yurdu ve Çiğiltepe Kız Öğrenci Yurdu, mezuniyet kına gecesi etkinliği ile öğrencilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Türkiye'den İsrail Dışişleri'ne tepki!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanının bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkında açıklama yaptı

Afyonkarahisar Hakem Camiası, son zamanlarda hakem kararlarına yönelik yapılan haksız eleştirilere yanıt verdi. 

Özellikle Karahisagücüspor ile Dazkırı Belediye Spor arasında oynanan maçın tatil edilmesi sonrası gelen eleştirilere cevap veren Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanlığı, kamuoyuna açıklama yaptı.

Dernek Açıklamasında; "Son Haftada Hakemimiz Abdullah YILMAZ’A yapılan bu saldırıyı kınıyor ve Tüm Afyonkarahisar Hakem Camiası olarak hakemimizin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. 

Yapılan bu saldırı ile ilgili olarak tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz.

Futbolun, parçaların oluşturduğu bir bütün, hakemin de bütünü oluşturan parçalardan biri olduğu gerçeğini göz ardı ederek oyun alanındaki taktik, oyun sistemi ve futbolcu performansından daha çok hakem kararlarının mercek altına alınması ve bütün yorumların hakem kararları üzerine yoğunlaştırılması, kamuoyu önüne tek suçlunun hakem olarak sunulmasının, kamu vicdanı açısından da rahatsız edici bir tutum olduğunu belirtmek isteriz. 

Hakemlerin Rolü Üzerine Vurgu

Her kaybeden takım tarafından hakemler yenilginin tek sorumlusuymuş gibi kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılarak suçlu olarak hakem camiası gösteriliyor.  

Kaybedilen müsabakanın faturasını hakeme çıkarma geleneğinin sürmesi, sosyal medyada, bazı basın yayın organlarına verilen demeçlerde Afyonkarahisar hakemliğini hedef alan, ancak sadece varsayımlar üzerine ve gerçek temellere oturtulmadan sorumsuzca yapılan açıklamalar ve yorumlar, bireysel çıkarlar amaçlanarak yapılan gündem yaratma çabalarının sonuç vermeyeceği son derece açıktır. 

Ayrıca bu tür çabaların gerek Afyonkarahisar sporunun paydaşlarından gerek ise spor camiasından destek bulamadığı da görülmektedir.

İnsan unsurunun olduğu yerde hatanın olması kaçınılmazdır. Afyonkarahisarlı Hakemler, bütün dünyada olduğu gibi son derece doğal olan insani hataları dün olduğu gibi yarınlarda elbette yapacaklardır. 

Zira hakem futbol oyununun bir parçasıdır.  

Türk sporuna amatör ve profesyonel her aşamada hizmet vermeyi amaçlayan Afyonkarahisar Hakem Camiası, her türlü zorluğa ve spekülasyona rağmen yaptığı işi ulusal bir görev olarak algılamakta ve bu zor koşullar içinde görev yapmayı sürdürmektedir. 

Afyonkarahisar camiası olarak ilimizde yapılan tüm çalışmalarla bu hataların en aza indirme çabası içinde olduğumuzu vurgulamak isteriz. 

Ancak unutulmaması gereken şudur Afyonkarahisar hakemliği; hiç kimsenin yönlendirmesi, emir vermesi ya da dilek ve istekleri doğrultusunda düdük çalmamıştır, çalmayacaktır. 

Bu görüş doğrultusunda yapılan açıklama ve yorumların tümü Afyonkarahisar Hakemliğini yıpratmaktan, dolayısıyla Türk Futboluna ve Afyonkarahisar Futboluna zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır. 

Camianın Şeffaflığı Savunuldu

Afyonkarahisar hakemleri olarak geçmişten günümüze Afyonkarahisar futbolunun tüm paydaşlarına yönelik görev ve sorumluluklarımızı yerine getirirken adil ve tarafsızlık ilkesi gereğince hiçbir takıma karşı art niyetli bir anlayışla yaklaşmadık ve bu yönde bir tutum sergilemedik. 

Nitekim mevcut ve geçmiş organizasyonlar objektif olarak incelendiğinde bu tür iddiaların da gerçeklikten son derece uzak olduğu anlaşılacaktır.

Ancak bazı kulüpler sırf algı içerisine girerek açık şeffaf şekilde hizmet veren Afyonkarahisar hakem camiası hakkında gereksiz şekilde gelişi güzel yorumlar yapan bazı oyuncular, yöneticiler ve antrenörler spor ahlakıyla bağdaşmayan tutum sergilemektedirler. 

Her mağlubiyet sonrası yapılan haksız ve gerçeğe dayanmayan bu eleştiriler ve yorumlar kendi sorumsuz davranışlarını görmeyip, hakem camiasına yüklemek ahlak kuralları ve spor ahlakı açısından üzücüdür. 

Bir sezon boyunca bu takımların bilmesi ve takip etmesi gereken, Futbol Müsabaka Talimatı, Amatör Kümede Uygulanacak Esaslar, Futbol Oyun Kuraları hatta değişen Futbol Oyun Kuralları, Futbol Disiplin Talimatını okumadan ve öğrenmeden gelip hakem eleştirmek en güzeli olsa gerek, haftada en az iki antrenman yapan, hafta sonu müsabakaları da sayarsak haftada dört antrenman yapan hakemler, haftada bir eğitim toplantısı yapan hakemler hâlâ eleştiri konusu oluyorsa bu eleştirileri yapanlar art niyetlidir.

Kendi takımlarındaki oyuncuların değişikliğini bile yapamayan yönetici kalkmış hakem eleştiriyor ve hakem maçı katletti diyor. 

Bazı Takımların oynamış olduğu müsabakalara bakıldığında talimatlar gereği takımın başında olması gereken antrenör olmayıp yönetici kartı ile oyun alanına girip taktik vermeye çalışanlardan, herhalde hakem eleştirmesinden başka bir şey beklenemez.

Sahada takıma taktik verme yetkisi olmayanların hakem eleştirmesi abesle iştigaldir. 

Hakemlere Destek Çağrısı

Her yapılan ihlalde hakemi yönlendirme çabası içinde olan oyuncular, yöneticiler ve antrenörler, burada sizlere tek şey kalıyor daha önce açıklamalarımızda olduğu gibi şunu tekrarlıyoruz “DÜDÜĞÜ AL MAÇI SEN YÖNET…!!!! 

“Yönetebilecek misin bakalım diyoruz.

Hafta arası ve hafta içi oynanan ikinci amatör küme müsabakalarında yaşanan tatsız olaylar sonrası açıklama yapanlar hakem sahayı terk etti diyerek yapmış oldukları basın açıklaması, yapılan hatayı ört bas için olsa gerek. 

Hakemin sahayı terk etmesi Futbol Müsabaka Talimatının 19. maddesi gereğince kendisine yapılan filli saldırı sonrasıdır. 

Şimdiye kadar gerek yurt dışı gerek ise yurt içinde hiçbir hakem sahayı hiçbir şekilde nedensiz terk edemez, terk eder ise bunu bağlı olduğu kurumlara raporla açıklamak zorundadır. 

Kaldı ki hakem Abdullah YILMAZ, Futbol Müsabaka Talimatının gereğince sözlü ve fiziki müdahalede bulunan oyuncunun kendisine vurmuş olduğu yumruk sonrası müsabakayı tatil etmiştir. 

Konuyla ilgili bir takım tarafından basına verilen demecin kendilerini suçlarından ve yaptırımlardan kurtarmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. 

Şu da bir gerçektir Devletin doktorunun vermiş olduğu sağlık raporu üzerinden bile algı yapıldığı görülmektedir eğer gerçek dışı bir rapor var ise bunu yetkili makamlara şikâyet edilmesini tavsiye ederiz.    

Her 150 km uzaktan gelen takım kural dışı davranış sergilememelidir. Bilinmelidir ki hakemler de her hafta 100 – 150 Km uzak ilçelere maçlara gitmektedir. Her takım uzak deplasmanlara gidiyor. 

Burada yapmış oldukları açıklamada belirttikleri üzere oynadıkları 6 müsabakayı kazandıkları ve lider konumda olan takımın bu davranış içine girmesi bir camiayı kötülemesi ve zan altında bırakmaya çalışması çok manidar olsa gerek.   

Bu müsabakada hakem haricinde görevli olanlar ve diğer müsabaka görevlileri vardır. Bu görevlilerin müsabaka için yazmış oldukları raporlara ulaşıldığında basın açıklaması yapan takımın hatalarını örtbas etmek için bu açıklamayı yaptıkları görülecektir.

Her müsabaka kaybeden takımın yöneticisi sahada hep benim dediklerim olsun bana göre müsabaka yönetilsin istiyor. Benim sesim gür çıkıyor ve ben sosyal medyada eleştiriyi geçip hakaret ediyorum diyerek haklı olacağını sanıyor. 

Cezalı oyuncu oynatan, sahada oyuncularına yöneticilik yapamayan sadece KLAVYE’ de bir yerlere mesaj göndermeye çalışan kişiler siz hayatınız boyunca bir spor adamlığı çerçevesinde görev yapıp, spor ahlakı içinde oldunuz mu.?  

Bir sezon boyunca bu takımların bilmesi ve takip etmesi gereken, Futbol Müsabaka Talimatı, Amatör Kümede Uygulanacak Esaslar, Futbol Oyun Kuraları, hatta değişen Futbol Oyun Kuralları, Futbol Disiplin Talimatını okumadan ve öğrenmeden bilmeden gelip bu hakemlere bizim dediklerimizi yapın diyeceksiniz.

Sorumlulukların Paylaşılması İsteniyor

Yapılan eleştirilere her zaman saygılıyız ancak tarafımıza yapılan hukuki ve ahlaki kuralları açıkça aşan çirkin davranışlara gerek Adli Makamlara gerekse Amatör disiplin kuruluna avukatlarımızla müracaatlarımız yapılmıştır ve yapılmaya devam edecektir. 

İlimiz Hakemlerinin ulusal düzeyde ortaya koydukları başarılı performansları ortadadır ve iyi bakıldığında gözle görülmektedir.  

Oynanacak olan müsabakalarda çıkan sorunlardan ve o anda oluşan aksaklıklardan hakemlerin sorumlu tutulmaması gerekmektedir. 

Sahaların hazırlanması ve verilmesi, maç programlarının yapılması, sağlıkçının olup olmaması, ambulansın gelip gelmemesi, soyunma odalarının olup olmaması, oyuncuların almış olduğu cezaların eksik veya fazla olması, kulüplerin müsabakaya zamanında gelip gelmemesinden ve diğer aksaklıkların oluşmasından hakemler sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz.

Ayrıca 6222 Sayılı SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN kapsamında Hakemler, gözlemciler, saha komiserleri ve temsilciler, kamu görevlisi sayılmaktadır ve dolayısıyla hakemler bir kamu görevi ifa etmektedirler.

Bu açıklamaları yapan Uçar. Uçmaz, Zengin, Fakir ve Yıldız, Ay olması fark etmez spor adamlığı her zaman centilmen olmayı gerektirir.

Afyonkarahisar Hakem Camiasının Türk futboluna hizmet etmekten başka bir amacı yoktur. Son olarak kişi kendinden bilir işi diyerek Afyonkarahisar Futbolunun içinde bulunan bütün birimlerini, daha sağduyulu, geliştirici ve sorumlu olmaya davet ettiğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz." 

#Hakemler #Afyonkarahisar #Futbol #SporAhlakı #HakemEleştirisi #TürkiyeFaalFutbolHakemleri #DazkırıBelediyeSpor #Karahisagücüspor

 

 


Cuma 32 ° / 16.6 °
Cumartesi 28.5 ° / 14.6 °
Pazar 27.1 ° / 12.4 °
Genel

Kripto para yasası TBMM’de kabul edildi

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girdi.

Genel

İçişleri Bakanlığı'ndan Yabancı Uyrukluların Evlilik İşlemleri ve Sahte Görevlilere Karşı Uyarı

İçişleri Bakanlığı, yabancı uyrukluların Türkiye'deki evlilik işlemlerine ilişkin yasal düzenlemeler ve sahte görevlilere karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ekonomi

'Merkez'in toplam rezervlerinde tarihi rekor!

Bankanın toplam rezervleri, 21 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 321 milyon dolar arttı. 

Siyaset

Özgür Özel: "Asgari Ücrete Zam Yapmamak Vicdansızlıktır"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek, asgari ücrete zam yapılmamasının vicdansızlık ve insafsızlık olduğunu belirtti

Genel

Destine ve Çiğiltepe yurtlarında mezuniyet coşkusu

Afyonkarahisar'da bulunan Destine Hatun Kız Öğrenci Yurdu ve Çiğiltepe Kız Öğrenci Yurdu, mezuniyet kına gecesi etkinliği ile öğrencilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Siyaset

Türkiye'den İsrail Dışişleri'ne tepki!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanının bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkında açıklama yaptı

Spor

Afyonlu Futbolseverler Milli Takım İçin Tek Yürek!

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu’nda oynanan Türkiye - Çekya maçı heyecanı, Zafer Meydanı’nda kurulan dev ekranda yaşandı. Belediye Başkanı Burcu Köksal ve binlerce vatandaş, milli takıma destek verdi.

Genel

Togg devler listesinde yerini aldı

Togg, “Türkiye 125-Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesine 20’nci sıradan girerken, İSO 500 listesinde 42’nci sırada yer aldı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.