AFSÜ'de Safranın Üçüncü Yıl Hasadı: Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Başarı
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yürüttüğü araştırmalar kapsamında üç yıl önce ektiği safran bitkilerinin üçüncü yıl hasadını gerçekleştirdi. Bu önemli projeyle ilgili Zafer Sağlık Külliyesi'nde yapılan çalışmalara katılan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, eğitim ve araştırma faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Prof. Dr. Okumuş, Afyonkarahisar özelinde safran üretimi ve ürün elde edilmesi konusundaki çalışmaların, tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine önemli bir aşama kaydettiğini vurguladı. Safran bitkisinin, antioksidan özellikleri ile kansere karşı savaş, demans ve hafıza kaybı gibi durumların önlenmesi, enfeksiyonlarla mücadelede antibiyotik ve antiviral ajan gibi işleve sahip olduğu belirtildi. Bu özelliklerinin yanı sıra, safranın biyoaktif bileşen içeriği ve boyar madde olarak kullanımıyla da ekonomik değerinin arttığını aktaran Okumuş, safranın Afyonkarahisar tarımına ve ekonomisine kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Dr. Sedef Özliman ve Öğr. Gör. Dr. Emir Soltanbeigi ise, AFSÜ'de farklı gelir getirici tıbbi ve aromatik bitki türlerinin bölgeye kazandırılması amacıyla yürüttükleri çalışmalara dikkat çekti. Özliman ve Soltanbeigi, 2022 yılından bu yana yapılan klasik tarımsal bakım yöntemleri ve doğal bitki üretimi süreçleri sayesinde, gübre ve zirai ilaç kullanmadan yetiştirilen safranın bu seneki hasadının öğrencilerle birlikte yapıldığını belirtti. Üretim sahasında her yıl yeni bitki kardeşlerinin oluşmasıyla verimin giderek arttığını söylediler.
Bu çalışmalar, AFSÜ'nün tıbbi ve aromatik bitkiler alanında sağladığı katkının ve elde edilen sonuçların heyecan verici bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.