Yurdunuseven: “İşsizlik Oranımız, Son 11 Yılın En Düşük Seviyesinde

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek Afyonkarahisar’ın ihracatı ve ülke ekonomisine olan katkısını hakkında bilgiler verdi.

Siyaset 12.06.2024 17:10:00 0
 Yurdunuseven: “İşsizlik Oranımız, Son 11 Yılın En Düşük Seviyesinde

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek Afyonkarahisar’ın ihracatı ve ülke ekonomisine olan katkısını hakkında bilgiler verdi. 

Yurdunuseven, “Afyonkarahisar’ın 2024 yılı ilk 5 aylık ihracatının yüzde 4,2 artarak 136 milyon 653 bin dolar olduğu” dedi. 

Toplantıda ilk olarak işsizlik rakamlarında değinen Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, 

Ekonominin  istihdam üretmeye devam ettiğini kaydetti. Yurdunuseven, “İşsizlik oranımız, son 11 yılın en düşük seviyesinde olup son 12 aydır tekli hanelerde gerçekleşen işsizlik oranının, bir önceki aya göre 0,1 puan azalış ile yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 

İşsiz sayısının, bir önceki aya göre 18 bin kişi, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 484 bin kişi azaldığını belirlenmiştir. 

İstihdamı destekleyen politikalarımızın sonuçlarını her geçen gün daha iyi şekilde görmeye devam ediyoruz. 

İstihdam sayımız 2024 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 983 bin artarak 32 milyon 618 bin kişi, istihdam oranı ise 1,1 puan artarak yüzde 49,5 olmuştur” dedi. 

Ülkemizin 2023 Aralık ayında genel ticaret sistemine göre ihracatın yüzde 0,4 arttığını ithalatın ise yüzde 11,0 azaldığını vurgulayan Milletvekili Yurdunuseven, 

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 artarak 23 milyar dolar, 

ithalat yüzde 11,0 azalarak 29 milyar 39 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ülkemizde ihracat 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artarak 255 milyar 777 milyon dolar, 

ithalat yüzde 0,5 azalarak 361 milyar 774 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığı ise Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,8 azalarak 9 milyar 713 milyon dolardan, 6 milyar 39 milyon dolara geriledi. 

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Aralık ayında yüzde 70 iken, 2023 Aralık ayında yüzde 79’a yükseldi.

İlimiz, yolların buluşma noktasında doğal ve kültürel zenginlikleriyle bir turizm merkezi olmasının yanı sıra önemli bir ticaret şehridir.  

Sektör çeşitliliği bakımından birçok zenginliğe sahip olan ilimizde; şekerleme, sucuk, pastırma, kiraz, vişne, haşhaş ve patates başta olmak üzere gıda ürünleri, doğal taş, hayvancılık, konveyör bant, maden suyu, mutfak gereçleri-emaye, toprak sanayi, 

termal turizm ve seracılık önde gelen sektörlerdir” diye konuştu. 

Afyonkarahisar’ın mermercilik sektöründeki önemli konumundan bahseden Yurdunuseven, “Dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu Alp Kuşağı’nda yer alan Ülkemiz, önemli mermer rezervine sahiptir. 

Bu rezervin dikkat çeken bir kısmı ilimiz Afyonkarahisar da bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin yıldır mermercilik yapılan ilimizde, bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır şehrimizde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine doğal estetik değer katmaya devam ediyor. 

Dünyanın birçok yerine ihraç edilen Afyonkarahisar mermeri, ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 2023 yılında Afyonkarahisar Türkiye’nin doğal taş toplam ihracatında yüzde 10,9’lİk paya sahip durumdadır. 

Türkiye’nin 2023 yılı doğaltaş ihracatı 1 milyar 936 milyon 706 bin dolar, Afyonkarahisar’ın 2023 yılı doğaltaş ihracatı ise  211 milyon 535 bin dolardır. Afyonkarahisar 2023 yılında en çok doğal taş ihracatı yapan 3. İl konumundadır” dedi.       

İlimizin yumurtacılık başta olmak üzere tarım ve hayvancılık alanındaki önemine değinen Yurdunuseven, “Afyonkarahisar’ın ekonomisine soluk veren bir diğer alan ise yumurtacılık sektörüdür. 

Yumurta üretiminde merkez konumda olan ilimiz, sektörün borsası durumundadır. Irak hükümetinin yumurta ithalatına yasak getirmesi sebebiyle ihracatta düşüş yaşansa da 2023 yılında 7 milyon dolar ihracat yapılmıştır. 

Tarım ve hayvancılıkta da ilimiz önemli bir yere sahiptir. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar'da, et ve et ürünleri üretimi önemli gelişme göstermiş, 

bu bakımdan ilimiz 2023 yılında 379 bin 396 büyük baş hayvan sayısı ile Türkiye’de ön sıralardadır.  Diğer taraftan küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 17 bin 580 olan ilimiz, 2023 yılında yine ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. 

Hayvancılıkta süt sığırcılığı, küçük ve büyük baş hayvancılık, arıcılık ve tavukçulukta öncü iller arasında yer alan Afyonkarahisar, tarımsal üretim olan kiraz, vişne, salatalık, domates, patates ve haşhaş üretiminde Türkiye’de stratejik bir konumda bulunuyor. 

  • 2023 yılı haşhaş ihracatı 14 milyon 15 bin dolar ile Afyonkarahisar Ülke sıralamasında 1. Sıradadır.
  • 2023 yılı vişne üretimi 64 bin 147 Ton ile Afyonkarahisar Ülke sıralamasında 1. Sıradadır.
  • 2023 patates üretimi 581 bin 850 ton ile Afyonkarahisar Ülke sıralamasında 3. Sıradadır.
  • 2023 Kiraz üretimi  63 bin 772 Ton ile Afyonkarahisar Ülke sıralamasında 2. Sıradadır.
  • Yıllık Sucuk üretimi 13 bin 870 ton
  • Yıllık Pastırma üretimi 352 ton
  • Yıllık lokum üretimi 9 bin 813 ton
  • Yıllık kaymak üretimi 288 ton
  • Yıllık Buğday üretimi 548 bin 457 ton
  • Yıllık şeker Pancarı üretimi ise 959 bin 611 tondur.

Afyonkarahisar’da niteliklerine göre örtü altı tarım alanlarına baktığımız zaman yıldan yıla artış görülüyor. 

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre 2010 yılında 170 dekar seramız bulunurken 2022 yılı itibariyle bu rakam 1.600 dekara çıkmıştır. Günümüzde  ise 2.261 dekar sera alanı bulunuyor” diye konuştu.

Son yıllarda Afyonkarahisar’ın seracılık alanında geldiği noktaya da vurgu yapan Yurdunuseven şu ifadelere yer verdi;

“İlimizde bulunan seralarda çoğunlukla domates üretiliyor. 2023 yılsonu itibariyle 109 bin 131 ton domates üretimi gerçekleşmişti. İlimizden özellikle Avrupa ve Rusya’ya domates ihracatı yapılıyor. 

Bahsi geçen üretimimiz klasik seracılık ile değil termal kaynaklarımızı kullanarak topraksız tarım uygulaması ile yapılmaktadır. Termal kaynaklı topraksız seracılıkta da ülkemizde öncü konumundayız. 

Bu bakımdan ilimiz jeotermal sera domates üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer alıyor. Termal turizm odağında yurt içinden ve yurt dışından gelen turist sayısı yıldan yıla artış gösteriyor. 

Termal turizmin olanakları diğer turizmlerden her zaman farklıdır. En önemli farkları; 12 ay turizm yapma imkânı, termal tesislerde insan sağlığını iyileştirici aktivitelerin yanı sıra eğlence ve dinlenme olanaklarının da bulunmasıdır. 

Son yıllarda turizmin yıl boyunca yoğunluk kazanması için Turizm Bakanlığınca, turizmi çeşitlendirme politikası uygulanmıştır. Bu çeşitlendirme içerisinde ilimizde en önemli alan ise kaplıca ve ılıca yönünden termal turizm. 12 ay boyunca turizm faaliyeti devam edebilmektedir. Afyonkarahisar Türkiye’de kaplıca ve ılıca yönünden sayılı iller arasında yer alıyor. 

Bu sebeple son yıllarda termal turizme yönelik yatırımlar artmıştır. Yapılan ve yapılacak olan bu yatırımların sonunda Afyonkarahisar turizmde “Termalin Başkenti” olmuştur.   

Kaplıcaları, zengin tabiat yapısı, tarihî eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar, Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tabiî bir kapı konumundadır.”

Son on yılda atılan büyük adımlarla ilimizin, 11 adet 5 yıldızlı otele sahip olduğunu söyleyen Yurdunuseven, “5 yıldızlı otellerimizin yatak kapasitesi 6.494’tür. 

İlimizdeki toplam yatak kapasitesine bakacak olursak; inşaat halinde, yatırım belgesi olan ve faal olan otellerimizle birlikte bu rakam 28.953’dir.  İlimizdeki 7 ilçede üretim aşamasına geçmiş 7 adet, toplamda ise 9 adet OSB bulunmaktadır. 

İlimizde üretim aşamasına geçmiş OSB’ler Afyonkarahisar Merkez, Bolvadin, Dinar, Emirdağ, İscehisar (Mermer İhtisas), Sandıklı ve Şuhut’ta bulunuyor. Üretime geçme aşamasında olan Dazkırı İhtisas ve Afyonkarahisar Merkez II. Organize Sanayi Bölgesi’dir.

OSB’ler toplam 2 bin 632 hektarlık alana kurulmuştur. Ülke genelindeki 341 OSB'nin yüzde 2,6’sının Afyonkarahisar'da bulunması, ilimizdeki sanayi gelişiminin yaygın olduğunu gösteriyor” dedi. 

İlimizin 2023 yılı ihracatının 339 milyon 970 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yurdunuseven, “Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Afyonkarahisar'ın 2023 yılı ihracatı, ihracatın üretim yapılan il'e yazılmasının ardından 631 milyon 300 bin dolar olmuştur. 

2022 yılında 139 ülke 4 serbest bölgeye ihracat yapılırken 2023 yılında 132 ülke 4 serbest bölgeye ihracat yapılmıştır. İller sıralamasında Afyonkarahisar 2023 yılı toplam ihracatta 81 il içerisinde 38’inci sırada yer almıştır. 

İlimiz, Dış Ticaret Dengesine baktığımızda DIŞ TİCARET FAZLASI veren ender illerden bir tanesidir. İlimiz, ihracatın ithalatı karşılama oranında 2023 yılında 12. il oldu. 

2023 Yılında Afyonkarahisar’ın en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülkeye baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Çin, Fransa, Polonya, Almanya ve Suudi Arabistan, Avusturalya, Belçika ve Hollanda bulunmaktadır. 

Yine 2023 Yılında Afyonkarahisar’ın En Çok İhracat Yaptığı İlk 10 Sektör baktığımızda ise; İlk sırada yer alan Madencilik Ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, 

Demir ve Demir Dışı Metaller, Yaş Meyve ve Sebze, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Meyve Sebze Mamulleri, Makine ve Aksamları, İklimlendirme Sanayii sektörleridir. İlimizde 2023 verilerine göre 523 firma ihracat yapmaktadır” diye konuştu.

Afyonkarahisar’ın 2024 yılı ilk 5 aylık ihracatının yüzde 4,2 artarak 136 milyon 653 bin dolar olduğu bilgisini veren Yurdunuseven, “ Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Afyonkarahisar'ın 2024 yılı ilk 5 aylık ihracatı, ihracatın üretim yapılan il'e yazılmasının ardından yüzde 23,3 artışla 306 milyon dolar olmuştur.

Yine 2024 yılının ilk 5 ayında en çok ihracatımız ABD’ye gerçekleşirken ABD’yi Çin, Fransa, Almanya ve Suudi Arabistan takip etti. Afyonkarahisar’ın 2024 Yılı İlk 5 Aylık İhracatında en çok ihracat yapan sektörlerimizin başında Madencilik Ürünleri ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Meyve Sebze Mamulleri. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri yer aldı. 

Girmiş olduğumuz dezenflasyon döneminde ilerlerken, sürdürülebilir ve kaliteli büyümeyle işgücü potansiyelini harekete geçirmeye, yeni istihdam imkanları oluşturmaya ve vatandaşlarımızın uzun vadeli refahını artırmaya devam edeceğiz” dedi.            

Yurdunuseven konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Birbirinden lezzetli Coğrafi İşaret tescilli ürünleri; geleneğimizi yaşatan yöresel tatları ve damak zevkine hitap eden yemekleri ile Afyonkarahisar, UNESCO'nun internet sitesinde yer alan açıklamasında yer almış, buna göre Gastronomi alanında listeye dâhil olan şehirlerin sayısı dünyada 52'ye ulaşmıştır. 

İlimizin coğrafi işaret tescili almış 50 ürünü bulunmakta olup Afyonkarahisar coğrafi işaretli ürün sıralamasında Gaziantep, Konya, Diyarbakır ve Erzurum’dan sonra 5. sırada yer almaktadır. 

Afyonkarahisar’ımız AK Parti Hükümetleri döneminde yaptığı yatırımlarla büyümüş gelişmiş ve gelişmeye büyümeye devam etmektedir.”

#Afyonkarahisar #İhracat #Ekonomi #AKParti #İbrahimYurdunuseven #Sanayi #Madencilik #Tarım

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.